• 0

Indonesië: Gouverneur Ahok krijgt misschien celstraf

Woensdag jl. gingen Indonesiërs in Jakarta naar de stembus om in de tweede ronde van de verkiezingen te beslissen wie de nieuwe gouverneur wordt. De christelijke Ahok verloor die tweede ronde tegen zijn islamitische rivaal. Dat betekent ook dat de rechtszaak tegen hem weer begint.

Gouverneur Ahok wordt vervolgd omdat hij een tekst uit de Koran heeft aangehaald tijdens zijn verkiezingscampagne. Hij weerlegde dat moslims niet zouden mogen stemmen op een christen en dat zette kwaad bloed bij de radicale moslims in Jakarta. In totaal gingen meer dan een half miljoen Indonesiërs de straat op om te protesteren tegen Ahok.

Nu Ahok de verkiezingen verloren heeft, gaat de rechtszaak, die tijdelijk was stilgelegd, verder. Hij heeft vandaag de eis van de aanklager gehoord: één jaar voorwaardelijke celstraf met de proeftijd van twee jaar. In Indonesië legt de rechter doorgaans geen hogere straf op dan de aanklager eist. Dat zou in dit geval betekenen dat Ahok tot en met oktober gouverneur blijft.

De rechtbank in Indonesië verwacht op 4 mei een uitspraak te doen in de zaak.
 
Dank- en gebedspunten
• Dank dat de aanklager een relatief lage straf eist.
• Bid om veiligheid en rust in Jakarta. Bid ook dat de radicale moslims die protesteerden, de liefde van de Heere God ontdekken.
• Bid voor gouverneur Ahok; het is voor hem een onzekere periode. Bid dat hij standvastig en trouw blijft aan Jezus. Bid dat ook voor zijn familie.