• 0

Filipijnen: Islamitische Staat valt stad binnen

Op dinsdag 23 mei vielen strijders van Islamitische Staat (IS) de stad Marawi, ten zuiden van de Filipijnen, binnen. Ze namen mensen gevangen, losten schoten en zwaaiden met vlaggen van IS.

“Bid alstublieft voor de christenen in Marawi”, zegt Gina*. Zij staat in nauw contact met veldwerkers op de Filipijnen. “Een moslimbekeerling stuurde me dit bericht: ‘Bid om bescherming. Rooms-katholieke leraren van het Dansalan College zijn gevangengenomen door IS, inclusief de priester.’” Drie gebouwen van het college en een kapel gingen in vlammen op.

Bewoners in Marawi zeggen dat ze worden bedreigd. Volgens hen vallen de strijders huizen binnen en nemen ze vrouwen zonder hijabs mee. Op social media wordt gevraagd om hulp. Iemand beweert in een facebookpost dat bewoners de islamitische geloofsbelijdenis moeten reciteren wanneer hiernaar gevraagd wordt. Kunnen ze dat niet, dan worden ze gedood.

Het leger ontkent betrokkenheid van IS, maar zegt dat de lokale Maute-groep achter de aanval zit. De Maute-groep heeft nauwe banden met terreurorganisatie IS. Veldwerker Khalil*: “Het leger heeft gevraagd om een evacuatie van Marawi. Maar de vraag is hoe mensen de stad uit kunnen komen. Alle wegen zijn geblokkeerd en het is onzeker of het veilig is. Veel mensen hebben niet het geld om naar huis te gaan, anderen hebben geen voertuigen.”
 
Gebedspunten
• Bid dat christenen in Marawi Gods vrede ervaren. Bid om Zijn bescherming en bid dat het geweld stopt.
• Bid voor alle christenen dat zij standvastig blijven en trouw blijven aan Jezus.
• Bid dat de gevangengenomen christenen spoedig vrijgelaten worden. Khalil: “Een groep christelijke studenten van de Mindanao State University verblijft in een pension. Dit pension wordt belegerd door de extremisten.”
• Op dit moment is er een jongerentraining in de omgeving. Moslimbekeerlingen uit verschillende stammen nemen hier deel aan. Zij maken zich zorgen om hun familie en gemeenteleden in Marawi.
• Bid voort alle IS-strijders en alle rebellen. Bid dat zij Jezus gaan kennen en volgen als hun Heer en Heiland.

* Gina en Khalil heten in werkelijkheid anders. Om veiligheidsredenen wordt hun echte naam niet vermeld.